Mishandeling hangt samen met (on)vermogen tot spiegelen

Er is een relatie tussen kindermishandeling en het vermogen om andermans gedachten en emoties (spiegelen) te begrijpen. Twee medewerkers van Lucertis/De Jutters (Albert Boon, senior onderzoeker en Kirsten Hauber, psychotherapeut) concluderen dit naar aanleiding van hersenonderzoek.

In deze studie is onderzocht hoe mishandeling en verwaarlozing samenhangt met het (on)vermogen tot spiegelen en hoe dit tot uiting komt in het brein. Hoewel de focus ligt op de invloed van emotionele mishandeling en verwaarlozing, nemen we hierbij ook de mate van gerapporteerd seksueel misbruik, lichamelijke mishandeling en verwaarlozing mee, omdat emotionele mishandeling vaak samen voorkomt met andere vormen van mishandeling.

Dit onderzoek is uitgevoerd door De Jutters, Lucertis, Curium, Universiteit van Leiden en de University of Cambridge.

website LucertisLees meer informatie op de website van Lucertis

« Terug