1e paal startsein bouw High Intensive Care

HIC_buitenzijde artist impression2_ovv Caro van Dijk Architectuur20192401_slaan 1e paal HIC (2)Donderdag 24 januari werd om 15.30 uur officieel de eerste paal geslagen voor de bouw van de High Intensive Care (HIC) op het terrein van Curium-LUMC in Oegstgeest. De huidige Acute afdeling wordt uitgebreid met een Intensive Care gedeelte met een gezinskamer en mogelijkheden voor intensieve begeleiding. Er komen zo meer mogelijkheden voor gepersonaliseerde zorg binnen de afdeling, waardoor dwang- en drangmaatregelen nog verder kunnen worden teruggedrongen.

Het doel van een HIC is om de autonomie van de jongere te herstellen na een moment van ernstige ontregeling. De doelstellingen van de opname zijn de ernstige psychiatrische crisis te verminderen en het bieden van veiligheid. De high intensive care unit biedt extra veiligheid wanneer er sprake is van ernstige risico’s voor de jongere zelf en voor zijn of haar omgeving.

Op een HIC kan indien nodig de zorg tijdelijk geïntensiveerd worden door één–op–één behandeling te bieden in de individuele ruimte van de jongere, of op de daarvoor speciaal ingerichte High Intensive Care. Uitgangspunt daarbij is dat iemand die ernstig ziek is niet alleen gelaten wordt en dat drang en dwang zo min mogelijk worden toegepast. Er wordt dan ook een gezinskamer gerealiseerd waar ouders of andere naasten van de jongere kunnen verblijven.

Om dat mogelijk maken moet Curium zijn huidige acute afdeling ombouwen tot een HIC. De nieuw- en verbouw maakt de Acute afdeling meer toekomstbestendig en biedt daarmee ook een duidelijke regionale functie voor de opvang van jongeren met ernstige en acute psychiatrische problemen.

« Terug