Onze naam

Curium Cyprus

Bisdom
Veel mensen denken als ze de naam Curium horen, dat het afgeleid is van het Latijnse woord ‘curare’, genezen. In werkelijkheid is Curium de naam van een plaats op het eiland Cyprus (in het Grieks wordt Curium Curium / Kourion op Cyprusgeschreven als Kourion). De relatie tussen deze plaats en het academisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie is ontstaan toen de Baron Van Wijkerslooth in 1853 een bisdom kreeg toegewezen. Omdat er in Nederland geen bisdom te vergeven was, werd hij pro forma elders benoemd. Het dichtstbijzijnde beschikbare bisdom in Europa was dat op Cyprus. De net benoemde bisschop kocht vervolgens in Oegstgeest het landgoed ‘Duinzicht’. Een latere bewoner van het huis hernoemde het in zijn gedachtenis ‘Huize Curium’. Omdat deze naam in Oegstgeest ingeburgerd raakte, is de naam bewaard gebleven toen de paedologische kliniek zich in het pand vestigde in 1955.

 

Curium VillaDe eerste jaren van Curium
Vanaf 1950 bouwde psychiater dr. Van Krevelen een kinderpsychiatrische kliniek op voor observatie, verpleging en behandeling van geestelijk onevenwichtige kinderen. Hij koos voor Oegstgeest omdat er in het westen nog vrijwel geen instituten te vinden waren voor de behandeling deze kinderen. Ook was er nog geen enkele kliniek zonder levensbeschouwelijke grondslag. Van Krevelen wilde een neutrale kliniek. Van Krevelen zag de nieuwe kliniek ook als goede mogelijkheid voor klinisch onderzoek en voor de opleiding van kinderpsychiaters. De eerste patiënte die Curium binnenkwam voor observatie, was in 1955 een 15 jarig meisje met heftige angstgevoelens, tics en anorexia nervosa.

De Paedologische kliniek Curium werd in 1955 geopend en was qua ruimte geschikt voor 40 kinderen. Van Krevelen werd directeur. De behandelingen breidden zich steeds meer uit en Curium groeide uit tot Categoraal Psychiatrisch ziekenhuis. Na het vertrek van dr Van Krevelen in 1971 werd de kliniek omgedoopt tot Kinderpsychiatrisch centrum.

 

Juliana opent gebouwCurium in het huidige onderkomen
In de jaren ’70 moest de villa verlaten worden en is op ons huidige terrein nieuwbouw neergezet. Het nieuwe complex is geopend door toenmalig koningin Juliana. In 2005 zijn de gebouwen uit de ’70 er jaren gerenoveerd tot hoe het nu is. Huize Curium bestaat niet meer, er staat nu een bejaardentehuis op die plek.

De naam Curium is in 2007 uitgebreid met -LUMC om de verbondenheid aan te geven met het Leids Universitair Medisch Centrum. Curium-LUMC is bestuurlijk verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum en geeft in dit kader mede gestalte aan de academisering van de kinder- en jeugdpsychiatrie.