Eerste Intensieve Oefenweek Angst en Dwang succesvol

Eerste Intensieve Oefenweek Angst en Dwang succesvol

22 januari 2020

In de kerstvakantie heeft het team van Angst- en Stemmingsstoornissen de allereerste Intensieve Oefenweek Angst en Dwang georganiseerd. Orthopedagoog Rosalie van Tilburg geeft uitleg: “We richtten ons in deze week op jongeren met een dwangstoornis en oefenbare angsten, in totaal deden 6 jongeren mee. Ze hebben hard gewerkt om hun klachten door middel van exposure aan te pakken en met succes! De jongeren gaven aan veel gehad te hebben aan de herkenning bij de andere jongeren, het gezamenlijk oefenen en de doortastendheid van de therapeuten. De meesten hebben in deze week een grote groei doorgemaakt in het overwinnen van hun angst of dwang."

“Het is mooi om te zien dat zo’n intensieve week de jongeren het zelfvertrouwen heeft gegeven dat ze door oefenen meer kunnen overwinnen dan ze vooraf hadden gedacht. Daarnaast hebben ze meer geleerd over angst en dwang en nieuwe vaardigheden geoefend om in te zetten.”

"Ik kan meer dan ik dacht!"

 Tijdens de Intensieve oefenweek krijgen de jongeren eerst een korte theoretische uitleg over angst en dwang. Verder bestaan de dagen uit veel oefenen! Ook de ouders worden erbij betrokken. Zij zijn er 1 dagdeel bij en nemen deel aan de oudergroep.

"Ik heb geleerd dat dwang je voor de gek houdt, ik blijf nu doorzetten met oefenen."

Waarom een Intensieve Oefenweek?

In een reguliere behandeling van angst of dwang loop je soms vast. Doordat het de jongere thuis of alleen niet lukt om de exposure-oefeningen uit te voeren of doordat het niet lukt om begeleide oefenmomenten te creëren op de afdeling. In de oefenweek is hier volop ruimte voor. Centraal staan de exposure-oefeningen met de jongeren (en ouders) en samen de angst opzoeken en overwinnen (ook buiten Curium-LUMC). Rosalie: “Oefeningen thuis, bij de bakker, in het winkelcentrum of de bioscoop, niets is ons te gek! Wij en de jongeren zijn enthousiast over deze aanpak. Van 6 t/m 10 april organiseren we een tweede oefenweek.”