Dagbehandeling ASS

Dagbehandelingsafdeling voor kinderen met autisme spectrum stoornissen (ASS)

Kinderen met autisme die vastlopen op school en thuis en geen contact krijgen met leeftijdgenoten kunnen een intensieve dagbehandeling volgen om aan die problemen te werken.

Voor wie?

Kinderen met autisme (ook wel autisme spectrum stoornis (ASS) genoemd: bijvoorbeeld de autistische stoornis, Stoornis van Asperger en PDD-NOS) die op de basisschool zitten en met wie het niet goed gaat op school, thuis en in het contact met klasgenoten, volgen een dagbehandeling bij unit A. Zij blijven wel thuis wonen, maar hebben tijdelijk intensieve zorg en begeleiding nodig om beter om te leren gaan met autisme. Hun ouders worden ook altijd betrokken bij de behandeling.

Welke behandelmodules worden gegeven op de dagbehandeling?

Kinderen komen iedere werkdag naar Curium-LUMC voor de dagbehandeling, en slapen thuis. Een dagbehandeling is van 08.30 tot 15.00 uur. Ze volgen psychomotorische therapie (PMT), beeldende therapie en/of educatieve therapie. Daarnaast kijken we welke behandelingen eventueel nog meer nodig zijn. Dit zijn de behandelmodules die kinderen en ouders bij kunnen ons volgen:

En dagbehandeling bestaat altijd uit 3 fases, waarin we samen steeds aan specifieke doelen werken. In de eerste fase stellen ouders doelen op die zij graag samen willen bereiken met hun kind. Aan die doelen wordt vervolgens in de behandelingen gewerkt, net als aan de doelen die de behandelaar vervolgens ook samen met het kind opstelt.

Wat wordt van ouders verwacht?

Ouders worden intensief betrokken bij de behandeling. Zij stellen, zoals beschreven, de doelen op die zij samen met hun kind willen bereiken. Daarnaast kunnen zij de oudertraining 3 x Groei volgen, en worden zij steeds bij de behandeling van hun zoon of dochter betrokken.

Wat leren jongeren en ouders?

Wat betekent autisme voor mij? En hoe ga ik er thuis, op school en met vrienden het beste mee om? Daar gaan kinderen, samen met hun behandelaar en hun ouders, aan werken bij de dagbehandeling. Zo gaan we samen aan de slag om het thuis en op school weer op de rit te krijgen.