Klimop

Dagbehandelingsafdeling voor jongeren met autisme spectrum stoornissen (ASS)

Grote problemen thuis, op school gaat het niet meer en contact maken met vrienden is ontzettend lastig. Jongeren met autisme die vastlopen in hun leven, kunnen een dagbehandeling volgen bij de Klimop.

Voor wie?

Jongeren tussen de 10 en 18 jaar met autisme kunnen bij de Klimop terecht. Zij kunnen wel thuis wonen, maar hebben tijdelijk intensieve zorg en begeleiding nodig om beter om te leren gaan met autisme. Jongeren die door de problemen niet of niet volledig meer naar school gaan kunnen ook de zorg van de Klimop krijgen.

Welke behandelmodules worden gegeven bij de Klimop?

Een behandeling bij de Klimop wordt dagklinisch aangeboden. Dat betekent dat kinderen en jongeren iedere werkdag naar Curium-LUMC komen voor behandeling, en vervolgens thuis slapen. Jongeren die niet of gedeeltelijk naar school gaan komen dagelijks van 8.45 tot 15.00 uur naar Curium-LUMC en op woensdag van 8.45 tot 13.00 uur. Jongeren die wel naar school gaan, komen op maandag, dinsdag en donderdag van 14.00 tot 19.45 uur naar Klimop.

De behandelmodules die kinderen en jongeren bij de Klimop kunnen volgen bijvoorbeeld:

  • Ik ben speciaal
  • Handleiding voor Jezelf
  • 3x Groei, een oudertraining
  • sociale vaardigheidstraining, bijvoorbeeld op het gebied van vriendschappen en relaties, leren ‘nee’-zeggen en een praatje maken
  • Zelfstandigheidmodules, bijvoorbeeld over zelfstandig reizen, koken en boodschappen doen
  • Hoe doe jij dat(zowel jongens- als meisjesgroep)

Wat wordt er van ouders verwacht?

We weten uit onderzoek en ervaring dat voor de behandeling erg belangrijk is om het hele gezin te betrekken. Daarom kunnen ouders ook ouderbegeleiding krijgen en bieden we gezinstherapie.

Wat leren jongeren en ouders?

Wat is autisme precies en hoe ga je daar als ouder mee om? Hoe maak je contact en zorg je ervoor dat het op school beter gaat? Aan dit soort vragen wordt bij de Klimop hard gewerkt. Alles is erop gericht dat het de jongere beter leert omgaan met zijn of haar autisme, zodat het thuis, op school en met vrienden beter gaat. Ouders worden daarbij betrokken en leren de zoon of dochter zo goed mogelijk te helpen bij dit proces.