Kompass

Klinische opnameafdeling voor jongeren met autisme spectrum stoornissen (ASS)

Autisme kan een kind of jongere behoorlijk in de weg zitten. Misschien gaat het op school niet goed, en met vrienden. Het kan ook zijn dat het thuis echt niet meer gaat en dat het nodig is dat een jongere tijdelijk wordt opgenomen. Dat kan bij het Kompass.

Voor wie?

Jongeren met autisme die tijdelijk niet meer thuis kunnen zijn, kunnen terecht bij het Kompass voor klinische behandeling. Intensieve zorg en begeleiding zijn nodig om de situatie thuis, op school en met vrienden te verbeteren. Als het niet meer gaat om naar de eigen school te gaan, kunnen kinderen en jongeren ook onderwijs volgen bij Curium-LUMC in samenwerking met de Leo Kanner School.

Welke behandelmodules worden gegeven bij het Kompass?

Autisme is voor kinderen en jongeren zelf niet alleen soms erg lastig, ook voor hun ouders en broers en zussen. Daarom bieden we een behandeling bij Kompass aan het hele gezin. De behandelmodules die bij Kompass worden gegeven zijn:

Wat wordt er van ouders verwacht?

Het hele gezin wordt betrokken bij de behandeling, zodat de terugkeer van het kind of de jongere naar huis vergemakkelijkt wordt. Bovendien kunnen zij vaak ook begeleiding gebruiken om thuis beter te leren omgaan met de problemen van zoon of dochter. Het is mogelijk dat ouders samen met hun kind(eren) gezinstherapie volgen.

Wat leren jongeren en ouders?

Wat is autisme precies en hoe ga je daar als ouder mee om? Hoe maak je contact en zorg je ervoor dat het op school beter gaat? Aan dit soort vragen wordt bij het Kompass hard gewerkt. Alles is erop gericht dat het de jongere beter leert omgaan met zijn of haar autisme, zodat het thuis, op school en met vrienden beter gaat. Ouders worden daarbij betrokken en leren de zoon of dochter zo goed mogelijk te helpen bij dit proces.