Biobank LUMC Curium: Kinder- en Jeugdpsychiatrie

De laatste jaren heeft er grote vooruitgang plaatsgevonden op het gebied van bio-analytische methoden, bijvoorbeeld op het gebied van DNA. Om dit soort methoden in onderzoek toe te passen, moeten er echter grote groepen deelnemers beschikbaar zijn. Biobanken zorgen ervoor dat dergelijk onderzoek kan worden gerealiseerd, omdat gegevens van grote groepen deelnemers kunnen worden opgeslagen. Verder zijn de bio-analytische methoden niet van tevoren vastgelegd, hierdoor kunnen telkens de nieuwste technologieën worden gebruikt.

Onderzoek

De Biobank LUMC Curium: Kinder- en Jeugdpsychiatrie is een database waarin lichaamsmateriaal (urine en wangslijm) en gegevens over gedrag (bijv. vragenlijsten, dossiergegevens) van zes- tot en met twaalfjarigen met een psychiatrische hulpvraag worden opgeslagen voor toekomstig onderzoek. Door gegevens over biologie en omgeving te verzamelen, hopen we beter inzicht te krijgen hoe psychiatrische problemen bij kinderen ontstaan. Op lange termijn hopen we met deze kennis de hulpverlening te verbeteren.  

Graag willen we dat elk kind dat bij LUMC Curium wordt aangemeld deelneemt, omdat elk kind zijn eigen verhaal heeft. Ook stelt deelname ons in staat om waardevolle gegevens die ouders, leerkrachten, kinderen en behandelaren al eerder hebben aangeleverd voor diagnostiek, voor onderzoek te gebruiken.

Doelgroep

Alle zes- tot en met twaalfjarigen die bij LUMC Curiumworden aangemeld.

Resultaten

De Biobank loopt voor onbepaalde tijd, hierdoor kunnen telkens weer nieuwe onderzoeksprojecten worden gestart. Een van de samenwerkingsverbanden waaraan de Biobank LUMC Curium: Kinder- en Jeugdpsychiatrie momenteel deelneemt is: ACTION.

Onderzoekers

Prof. Robert Vermeiren, dr. Olivier Colins en drs. Peter Roetman.

Meer weten?

Neem dan contact op met de Biobank coördinator via: biobank-curium@lumc.nl​