Groepsbehandelmodules

Als een kind of jongere bij Curium-LUMC in behandeling komt, kijken we altijd samen welke behandeling het best past. Het kan zijn dat dat een groepsbehandeling is. Daar leer je niet alleen van andere kinderen of jongeren, maar vind je ook herkenning en merk je dat je niet de enige bent. Bekijk ons overzicht groepsbehandelingen.

Groepsbehandeling bij Curium-LUMCActiviteitenbegeleiding

Even niet te veel nadenken maar met je handen werken. Dat ga je doen bij activiteitenbegeleiding. Je gaat met je handen werken en kunt muziek maken bij activiteitenbegeleiding. Dat is niet alleen leuk om te doen, maar daarmee ontdek je ook wat bij jou past. 

Beeldende therapie in een groep

Beeldende therapie is een vorm van therapie  waarbij je via allerlei creatieve materialen als klei, verf, zand, stof, hout, steenontdekt wat je voelt, denkt en wat je moeilijk vindt.  Door dit in een groep te doen  kan je ervaringen delen en via opdrachten samen oefenen. Het kan ook een onderdeel zijn van de diagnostiek.

Body-wise

Het is behoorlijk lastig: lichamelijke klachten hebben die je belemmeren in je dagelijkse activiteiten maar waarvan de oorzaak niet te vinden is. Bij Body-wise ga je, in een groep of individueel en altijd samen met je ouders, kijken wat je kunt doen om de klachten toch te verminderen. Curium-LUMC werkt bij Body-wise altijd intensief samen met een arts van het ziekenhuis.

Denken plus Durven is Doen

Wat als je angst ervoor zorgt dat je sommige dingen echt niet meer durft? Bij Denken plus Durven is Doen ga je aan je angst werken. Je gaat zien welke gedachten erachter zitten en hoe je die kan veranderen. Daarnaast ga je in kleine stapjes oefenen met dat waar je bang voor bent.

Deze module is een vorm van cognitieve gedragstherapie, waarover je meer kunt lezen bij het overzicht individuele behandelingen.

Dialectische gedragstherapie (DGT)

Zitten jouw heftige emoties je behoorlijk in de weg? Probeer je jezelf staande te houden door lastige situaties en emoties te vermijden, jezelf te verdoven of pijn te doen? Dat is begrijpelijk én je kan je er nog waardelozer door gaan voelen. Dialectische gedragstherapie (DGT) kan je hierbij helpen. Deze intensieve behandeling helpt je om meer grip op je emoties te krijgen. DGT is bewezen effectief en werd speciaal voor jongeren ontwikkeld door onder anderen een behandelaar van Curium-LUMC.

Educatieve therapie

Wat zijn jouw dromen? Met die vraag ga je aan de slag als je educatieve therapie volgt bij Curium-LUMC. Ja, aan de slag, want je gaat bekijkenZorgaanbod - Groepsbehandelingen groot wat voor opleiding of werk bij jou past. Door daarover te lezen en door direct te oefenen, ontdek je wat goed bij jou past en waar je gelukkig van wordt. Op die manier werk je aan nieuwe perspectieven en je zult zien: dat doet je goed.

 

Emotie regulatie training

Voor je het weet, ben je boos. Of: er hoeft vaak maar iets te gebeuren, of jij voelt je de rest van de dag hartstikke rot. Bij de emotie regulatie training leer je je (vaak heftige) emoties herkennen, zodat je eraan kunt werken dat ze minder heftig worden. Dat doe je door oefeningen te doen, met elkaar te praten en door te leren hoe je emoties op een andere manier kunt uiten.

Identiteitsversterkende meisjesgroep

Voel je je erg down? Gaat het thuis en op school ook al niet goed? En heb je soms het gevoel dat je helemaal niemand bent? Bij de identiteitsversterkende meisjesgroep ga je aan de slag met je negatieve gevoelens en gedachten. In een kleine groep met meiden die met hetzelfde zitten als jij ga je oefeningen doen en praten.

Kijk nou!

Deze module is voor jongeren die last hebben van een sociale fobie. Misschien durf je niet in groepen te praten en mijd je daarom dat soort situatie, of vind je het eng om naar school te gaan of naar een feest. Bij Kijk nou! ga je met andere jongeren praten en oefeningen doen waardoor je leert op een andere manier met je angst om te gaan.

Minder boos en opstandig

Je gedragsproblemen zitten je behoorlijk in de weg. Wat kun je doen om er minder last van te hebben? Bij Minder boos en opstandig ga je samen met andere kinderen werken aan je problemen. Je leert om te gaan met kritiek en gaat werken aan je zelfbeheersing.

Muziektherapie

In deze vorm van therapie leer je samenwerken, afstemmen op elkaar en ervaringen delen.  Het helpt je te ordenen en nodigt je uit om af te stemmen en je te concentreren. Het leert je plannen. Via de muziek kun je in contact komen met anderen als je dat via woorden moeilijk vindt. Via de muziek kun je je ook makkelijker uiten. De therapeut helpt je om meer inzicht te krijgen hoe je dat doet. Het kan ook een onderdeel zijn van de diagnostiek.

Pak Aan

Als je erg somber bent, kan de module Pak aan je helpen om weer grip te krijgen op je emoties. Je leert je gedachten, gevoelens en gedrag te herkennen, waardoor je er concreet aan kunt werken dat je je beter gaat voelen. Deze module is een vorm van cognitieve gedragstherapie.

Psychomotorische therapie (PMT)

PMT is een vorm van therapie waarbij bewegen centraal staat. PMT biedt een veilige plek om te experimenteren met ander gedrag. De kracht van PMT is het bewegend doen en ervaren. Door samen met leeftijdsgenoten spelletjes en oefeningen in de gymzaal te doen, kun je leren van en met elkaar.

Rots en Water training

In deze training worden weerbaarheid en sociale vaardigheden vergroot. Kinderen leren zich onafhankelijk op te stellen en eigen keuzes te maken (Rots) en tegelijkertijd samen te werken en spelen met anderen (Water). De Rots en Water training is een psychofysieke training. Dit houdt in dat zowel het lichaam als de gedachten en gevoelens getraind worden. Deze training wordt gegeven in Gouda aan kinderen van 8 t/m 12 jaar.

Running therapy

De therapie omvat rustige duurlopen in groepsverband onder begeleiding van een psychomotorisch therapeut. Het is wetenschappelijk bewezen dat deze intensieve vorm van therapie een effectieve methode is om verschillende psychische klachten te lijf te gaan. Curium-LUMC gebruikt deze erkende behandelmethode bij psychische klachten als depressie en angst- en paniekklachten. Door regelmatig hard te lopen, treden de volgende veranderingen op:

  • De stemming verbetert, depressieve gevoelens nemen af;
  • Door een aantal lichamelijke veranderingen worden jongeren minder gevoelig voor stress;
  • Jongeren ontwikkelen meer wilskracht en gaan positiever tegen dingen aan kijken;
  • Jongeren krijgen een positiever zelfbeeld, meer zelfvertrouwen en raken meer gemotiveerd.

Curium DGT

Sport- en bewegingsbegeleiding

Samen sporten: dat ga je doen bij sport- en bewegingsbegeleiding. Wat kun je zoal doen? Balsporten, klimmen, zwaaien of trampolinespringen, spierversterkende oefeningen en conditietraining zonder of met muziek. Op die manier leer je niet alleen nieuwe mensen kennen, kun je er ook aan werken dat je lekkerder in je vel zit en je conditie verbetert.

Vriendenprogramma

Kinderen en jongeren die vastlopen vanwege grote angsten, kunnen de vriendengroep volgen. Je leert je angstgevoelens de baas te zijn en gaat werken aan je zelfvertrouwen. Dat doe je door te praten en door oefeningen te doen, ook thuis. Deze module is een vorm van cognitieve gedragstherapie.