Cindy (15) heeft borderline

Zij gaat naar DGT

Cindy zit op de Havo en leidde een vrij normaal leven. Tot ze opeens veel ging spijbelen, op straat rondhing en verkeerde vrienden kreeg. Nadat zij ook steeds meer ging drinken en drugs gebruikte, ging het snel slechter.

Zij kon geen andere manieren vinden om met haar sombere gevoelens om te gaan. Uiteindelijk werd ze opgenomen op de gesloten afdeling van LUMC Curium, Acute psychiatrie. Daar stelt de psychiater vast dat zij een borderline persoonlijkheidsstoornis heeft. Na de crisisopname start Cindy bij de dagbehandeling DGT (Dialectische Gedragstherapie).

Cindy: “De opname op de Acute afdeling vond ik erg moeilijk. Ik kreeg daar juist meer de neiging om te snijden en voelde me echt gevangen. Je mocht niet eens zelf naar buiten of op internet. Ik leerde wel veel over waarom ik bepaalde dingen doe. Ik heb veel wisselende stemmingen, de ene keer ben ik heel blij en dan opeens juist somber. Daar word ik zelf ook wel eens moe van. Als iemand zegt dat ik iets niet moet doen, denk ik meteen dat die persoon mij stom vindt.  Maar ik wil wel altijd de mening van anderen weten. En ze vertelden me dat ik ook heel gevoelig ben voor verslaving. Maar drinken geeft me vaak een lekker gevoel en dan zijn mijn sombere gedachten even weg.”

“Na mijn opname op de Acute afdeling, ging ik naar de DGT, waar ik een paar keer per week kom. Hier leren ze me beter omgaan met deze gevoelens. Maar ook hoe ik minder impulsief kan reageren. In de groepstrainingen leren we over omgaan met anderen en hoe je je gevoelens meer uitspreekt. Daarnaast krijg ik ook individuele therapie. Ik kan dan meer vertellen over waar ik mee zit en de behandelaar helpt mij om met mijn emoties om te gaan. Ik leer steeds meer hoe het bij mij werkt en hoe ik het zelf kan herkennen als mijn emoties te hoog oplopen. En vooral hoe ik daar dan mee om moet gaan.”