Branko van Hulst

Dr. Branko van Hulst is onderzoeker bij LUMC Curium en het UMC Utrecht. Hij doet onderzoek naar de impact van psychiatrische classificaties op de ontwikkeling van kinderen en jongeren.

Branko heeft de regie over een aantal projecten in samenwerking met het overkoepelende ‘Developmental Labels’ Project van de Universiteit Utrecht: een internationale vergelijking van psychoeducatiematerialen over ADHD, een studie naar de verschillende perspectieven op de classificatie ADHD en een studie naar het gecombineerde gebruik van classificatie en beschrijvende diagnose binnen de specialistische jeugdhulp.

Samen met Laura Nooteboom zet hij een onderzoek op naar herdiagnostiek aan de hand van de verhalende diagnose en met behulp van ervaringsdeskundigheid. In samenwerking met het UMC Utrecht, de Universiteit Utrecht, oudervereniging Balans en LUMC Curium wordt gepoogd een project op te zetten gericht op het voorkomen van het relatieve leeftijdseffect bij ADHD (vroege leerlingen krijgen onterecht vaker de classificatie ADHD, inclusief bijpassende medicatie).

Uitgangspunt bij al dit onderzoek is altijd: ‘wij vormen de labels, daarna vormen zij ons’. Wij maken keuzes in hoe wij onze labels vormgeven en hebben daarmee de  verantwoordelijkheid om deze keuze te onderzoeken. O.a. het biomedisch onderzoek is gebaat geweest bij ons systeem van beschrijvende classificaties, maar er zijn ook nadelen van het huidige systeem. De bestaande onderzoekslijn binnen Curium richt zich juist op die jongeren die zich het slechts laten vangen door onze classificaties, maar onze hulp het meest nodig hebben.

 

 

Contact informatie

Naam:
Branko van Hulst
Emailadres:
b.m.van_hulst@lumc.nl